Over ons

Het Studielokaal is in 2009 opgericht door Ton Chong. Ton is ruim twintig jaar werkzaam in het voortgezet onderwijs. Na zijn afstuderen in Fysische Chemie en de lerarenopleiding is hij begonnen als docent scheikunde. Niet lang daarna was hij acht jaar lang eigenaar en directeur van de Amsterdamsche School, een privéschool voor mavo/havo/vwo. De didactische en pedagogische focus lag daar op kleinschaligheid en intensieve individuele begeleiding van de leerlingen: aspecten die terugkeren in het concept van Het Studielokaal. Na zijn ervaringen in het particuliere onderwijs was hij enkele jaren plaatsvervangend rector op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem: een scholengemeenschap voor havo/vwo. Zijn aandacht was hier voornamelijk gericht op onderwijsvisie en -beleid, personeelsbeleid en het opleiden en begeleiden van docenten. In het concept van Het Studielokaal komen deze onderwijservaringen bij elkaar: kleinschalige particuliere begeleiding binnen de context van het reguliere onderwijs. Ton heeft les gegeven in alle exacte vakken en is dat ook altijd blijven doen, simpelweg omdat hij het heel leuk vindt om voor de klas te staan en met jonge mensen te werken. Het Studielokaal is zijn meest recente uitdaging en onderneming in het onderwijs.

Inmiddels werken we samen met ruim 100 docenten, begeleiders, remedial teachers, examentrainers, tutoren en coördinatoren. Van lokaal, Amsterdams huiswerkinstituut zijn we inmiddels uitgegroeid tot een regionaal opererende onderwijsorganisatie, gespecialiseerd in oplossingen ter verlaging van de werkdruk bij docenten en schoolleiders en verhoging van het leerrendement bij leerlingen. Daartoe bouwen we pools van onderwijstalent op, waarmee we scholen helpen om specifieke taken beter te kunnen uitvoeren en indien nodig van A tot Z ontzorgen. Daarnaast verzorgen we door het jaar heen op tal van VO-scholen in Noordwest Nederland onder meer huiswerkbegeleiding, individuele studiecoaching, examentrainingen en lente/zomerscholen, gericht op het verbeteren van de schoolresultaten van leerlingen.

Samen streven we naar kwalitatief hoogstaande, maar no-nonsense begeleiding voor onze leerlingen, een persoonlijke benadering van ouders en hechten we sterk aan een nauwe en collegiale samenwerking met de scholen waar we te gast zijn. Op elke school waar wij werken wordt de dagelijkse leiding gevoerd door een locatiecoördinator, ondersteund door tutoren en een team begeleiders. Begeleiders bij Het Studielokaal zijn divers. Een groot deel is bevoegd docent: sommige begeleiders zijn startende docenten, anderen hebben juist al twintig jaar ervaring. Begeleiders hebben bijna zonder uitzondering een afgeronde opleiding op hbo- of universitair niveau. Daarnaast werken we soms met studenten, vaak leraren-in-opleiding of studenten die bewust hebben gekozen voor het onderwijsvak. Wat alle begeleiders met elkaar gemeen hebben is dat ze op een rustige, prettige manier met leerlingen omgaan, geduldig en helder kunnen uitleggen en duidelijk en consequent de grenzen voor pubers kunnen benoemen en stellen.

Het Studielokaal organiseert huiswerkbegeleiding, Lente- en Zomerscholen, examentraining (SE/CE), remedial teaching en Trajectklassen Passend Onderwijs en bijlessen in alle vakken. Hier kunt u meer lezen over onze programma’s.